Have an account? Log in or

RHK u Mađarskoj

RHK u Mađarskoj

rhk,daka,jahacice

Delegacija RHK u društvu plemenite gospode Józsefa Dake i Jánosa Horkovicsa-Kovátsa. Ceremoniju su uljepšale pripadnice  mađarskog plemstva na konjima.

Već pet godina unazad, u tijeku vrućih ljetnih mjeseci, u mađarskom gradiću pod imenom Hódmezővásárhely nedaleko Segedina (Szeged), održava se, sada već tradicionalni, Kéktó Fesztivál, proslava osnivanja Kraljevske ergele Kéktó. To je prilika za druženje, razgledavanje mjesta i upoznavanje s poviješću uzgoja konja u ovom dijelu Europe. Kako se tom prigodom sastaju i pripadnici visokog mađarskog plemstva, i nama je, od strane naših prijatelja iz organizacije ovog događaja, upućen poziv da svojom nazočnošću uveličamo proslavu. RHK se spremno odazvao te se izaslanstvo uputilo na otprilike 400 km dugačak put.

kojn

prekrasan primjerak pasmine Furioso – North Star

Hódmezővásárhely, grad koji ima blizu 48 tisuća stanovnika je značajni obrazovni, ekonomski i kulturno-umjetnički centar mađarske regije Južni Alföld. Mjesto je to gdje su korijeni kulture i tradicije vrlo duboki, a mir i ljepota okolnih sela privlače mnoge umjetnike. Narodna umjetnost je jedinstvena za ovaj grad i njegovu okolicu. Bogati uzorci za vez, razne vrste ukrašene keramike, ručno izrađeni drvorezbarni radovi, kožna i druga roba doista čuvaju odjek  prošlosti. Okružje je bogato vodama, rijeka Tisa i njeni mrtvi kanali, manja prirodna i privatna jezera dati će priliku svima koji vole vodene sportove, ribolov ili žele “samo” uživati u prirodnim i gastronomskim ljepotama ovog kraja.

U ponudi se posebno ističe jahački klub i glasovita ergela Kéktói Ménes koja nastavlja tradiciju uzgoja konja, a posebno je značajna za očuvanje gotovo izumrle pasmine konja Furioso-North Star. Za stvaranje navedene pasmine osnova su bila dva pastuha, Furioso, koji se okotio 1836. godine na posjedu grofa György Károlyja, i North Star (Sjeverna Zvijezda) koji je uvezen iz Engleske 1852. godine. Oni su križani s lokalnim kobilama da bi se dobila nova pasmina kestenjasto smeđih konja prosječne visine od 163 cm. Najbolji konji ergele sudjeluju u nacionalnim natjecanjima u preponskom jahanju, a koriste se i u turističke te obrazovne svrhe.

jahacice      Po dolasku u Hódmezővásárhely dočekali su nas domaćin István Kucsora, vlasnik ergele u Kéktóu, i supredsjednici pokreta mađarskog plemstva Nemesi Rend, plemenita gospoda János Horkovics-Kováts i Imre Parragh, koji su stigli kao pratnja mađarskog kralja Josipa. Mnogi će se zasigurno zapitati o identitetu i vjerodostojnosti institucije kralja u republici, no činjenica je da je službeni naziv Mađarske od 1. siječnja 2011. godine Magyarország (Država Mađara), a prethodni naziv republika se više ne koristi. Postoji nekoliko pretendenata na ugarsko prijestolje, a upravo se József Daka iz kuće Arpadovića spominje da je u potpunoj tajnosti, dana 25. lipnja 1944. godine, okrunjen krunom svetog Stjepana. Okrunili su ga regent Miklós Horthy i kardinal Jusztinián Seredi, nadbiskup ostrogonski. Na skupštini pokreta mađarskog plemstva Nemesi Rend 30. travnja 2011. godine, priznat je za mađarskog kralja kao Josip (József I/III). Danas mađarski kralj obnaša tek ceremonijalnu dužnost van službenih institucija mađarske države.

prior_rhkNakon uvodnog druženja i upoznavanja s poljoprivrednim gospodarstvom obitelji Kucsora, uputili smo se u ergelu, odakle smo se konjskim zapregama vratili na salaš gdje nas je očekivao bogat kulturno-umjetnički i gastronomski program. Održana su predavanja o ergeli i konjima, o povijesti mjesta, predstavljen je i husarski odred Pálffy, udruga čuvara tradicija, a upoznali smo i zanimljivu glazbenu skupinu Ördögfű koja nam se predstavila ritmovima drombulja i bubnjeva. U ime visokog plemstva Hrvatske skup je pozdravio dopredsjednik RHK Branimir pl. Vučetić, a polusatno predavanje je održao gospodin József Daka, “kralj” Mađarske.

Po završetku pripremljenog programa održani su i brojni bilateralni razgovori, s obzirom da je osim mađarskih i hrvatskih plemićkih udruga skupu prisustvovala i delegacija mađarskog plemstva iz Slovačke. Dogovorena je daljnja suradnja koja će uskoro biti i potvrđena konkretnim sporazumom. Značaj tih razgovora je izniman za RHK, njima su stvorene pretpostavke za širenje i čvršću suradnju s udrugama koje okupljaju plemiće i njihove simpatizere u zemljama koje su nekad živjele pod krunom sv. Stjepana, a također i za znatno širu suradnju sa sličnim udrugama u Europi i svijetu.

rhk_kruna

uz repliku Krune sv. Stjepana – Veliki Knez RHK sa suradnicima u društvu dr. Miklósa Práznovskog, predsjednika udruge Nobilitas Carpathia koja okuplja mađarsko plemstvo u Slovačkoj

Comments are closed.